UDDEL - Ontroostbaar was Janny van Essen toen de dierenarts spondulose constateerde bij haar 8 jaar jonge Duitse herder Billy. „Een ernstige vorm van artrose, waarbij de ruggenwervel stukje bij beetje afbreekt”, vertelt de nijvere plattelandsvrouw te Uddel. „Het enige wat onze lieve Billy nog restte, was het verlossende spuitje.

Maar daar had ik geen vrede mee en dus ging ik op zoek naar een oplossing.” Dankzij een intensieve speurtocht kwam de Gelderse terecht in Rotterdam en rijdt Billy nu rond in een heuse hondenrolstoel.

De Uddelse is dólblij met de speciale stoel. Want ze was inmiddels al zo ver, dat ze dacht dat ze haar trouwe viervoeter moest opgeven. „Het was verschrikkelijk! Een hond is net als een kind of een trouwe vriend. Toen de arts spondulose constateerde, was ik echt geschokt, alhoewel deze ziekte veel voorkomt bij herdershonden. Het is allemaal zó snel gegaan. In een half jaar tijd waren zijn achterpoten helemaal verlamd. En het is zo’n lief beest. Billy slaapt altijd naast ons.”

Vrolijk
„Hij hangt met de achterpoten in een soort broek”, vertelt Janny met blijdschap in haar stem. „Onze Billy is weer zó vrolijk, hij is nu gewoon aan z’n tweede leven begonnen. Mijn man en ook mijn ouders leven weer helemaal op, als ze nu naar buiten kijken en de stralende kop van Billy zien.” De nogal brede rolstoel is alleen geschikt voor buitengebruik. „Als Billy binnen zit, geeft-ie ons zelf aan wanneer hij iets te drinken wil hebben. Ja, wat dat betreft heeft-ie ons helemaal afgericht”, lacht Janny.

Hoe kwam de Uddelse bij de hondenrolstoel? „Ik was bij de fysiotherapeute en we raakten in gesprek over Billy. Ik vertelde dat ik iets uit Amerika had gezien, een hond op wieltjes. Toen ben ik gaan zoeken op internet en voordat ik het wist had ik telefonisch contact met een tussenpersoon voor de hondenrolstoel, een man uit Keulen. Maar die vertelde me dat ik toch echt in de VS moest zijn.”

Uiteindelijk vernam Van Essen via een lokale krant dat een man in Rotterdam de hondenrolstoel ook verkoopt. „Hij maakt ze precies op maat voor jouw hond. De ene viervoeter is de andere niet natuurlijk. Hij doet het als hobby, dus je betaalt alleen de kosten die hij voor jou maakt. Mocht je iets extra’s willen schenken, dan maakt-ie dat over naar een zwerfhondentehuis in Thailand. Wat wij kwijt waren voor de rolstoel? 350 euro. Maar daar moet ik bij aantekenen dat onze Billy heel groot is. En deze meneer in Rotterdam maakt ze zelf, dus dat is een heel stuk goedkoper dan er eentje uit Amerika laten komen. Maar al had ik er 800 euro voor moeten betalen, dan had ik het nóg gedaan. Billy is m’n alles!”

De Duitse herder rent inmiddels een maand rond met de hondenrolstoel. En volgens Janny is er een enorme vooruitgang te bespeuren: „Billy rent weer achter de katten aan, net als vanouds. We zijn weer één gelukkige familie.”

Bron: Telegraaf